26 Ιουνίου 2013

Πως υπολογίζουν την τιμή μίας κατοικίας.

Posted: 25 Jun 2013 10:47 PM PDT




Ούτε τα... μαρούλια και τα κολοκυθάκια δε θα γλιτώσουν από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, 

και μάλιστα αναδρομικά για τα έτη 2011, 2012 και 2013. Μάλιστα, οι ανακοινώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, για τις αντικειμενικές τιμές σε περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται σήμερα το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, αποτελούν το πρόκριμα για το... αιώνιο χαράτσι που θα πληρώσουν όλοι από το 2014, ακόμη και όσοι έχουν κήπους για να φυτεύουν τα κηπευτικά τους.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις κρύβουν υψηλή φορολόγηση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε εντός σχεδίου περιοχές αλλά εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού. Επίσης, με τη δεύτερη απόφαση που καθορίζει τους Συντελεστές Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) σε περιοχές που είναι απαραίτητη η βεβαίωση πολεοδομίας, ουσιαστικά μπαίνουν στη φορολογική μέγκενη και οι έχοντες ακόμη κι ένα κομμάτι γης για λόγους... κηπουρικής.

Αν π.χ. κάποιος διαθέτει περιουσία 180.000 ευρώ και έχει κι έναν κήπο που πλέον θα φορολογείται, τότε θα ξεπεράσει το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ και θα πληρώσει φόρο για τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο για τον ΦΑΠ των παραπάνω ετών είναι 200.000 ευρώ σε ατομική βάση και στην υπερβάλλουσα αξία εφαρμόζονται συντελεστές φορολόγησης από 0,2% έως 2%.

Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις των αντικειμενικών τιμών κρύβουν και ορισμένες αδικίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν γειτονικές περιοχές με εντελώς διαφορετικές τιμές, επομένως και διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση. Ετσι στον Δήμο Δάφνης η ειδική «αντικειμενική τιμή» για τον προσδιορισμό του ΦΑΠ ορίστηκε στα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον γειτονικό δήμο Άγιο Δημήτριο που ορίστηκε στα 700 ευρώ το τ.μ. ενώ είναι αρκετά υψηλότερη ακόμη κι από την Εκάλη που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης Δάφνης θα πρέπει να αισθάνεται... πλούσιος ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε όλο το δήμο οι αντικειμενικές δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο ered.gr τονίζουν ότι την τελευταία τριετία και οι εμπορικές τιμές των οικοπέδων έχουν πάρει την κατηφόρα με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές τιμές που καθορίστηκαν να ξεπερνούν κατά πολύ τις τιμές πώλησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, και περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις εμπορικές τιμές και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ή... κήπων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο. Για παράδειγμα στα Γλυκά Νερά η τιμή καθορίστηκε στα 400 ευρώ/τ.μ. όμως η εμπορική είναι πάνω από διπλάσια. Στην ακριβή Πεντέλη η τιμή καθορίστηκε στα 400 ευρώ/τ.μ. όταν στη διπλανή Πεύκη το χαράτσι θα υπολογιστεί με τιμή 1.000 ευρώ/τ.μ. Στη Βάρη καθορίστηκε 410 ευρώ αλλά στη γειτονική Βούλα καταγράφεται η υψηλότερη τιμή (μαζί με το Παλαιό Φάληρο) στα 3.040 ευρώ/τ.μ.Στην Εκάλη και στην Κηφισιά ορίστηκε τιμή στα 1.320 ευρώ, στη Ραφήνα 500ευρώ, στην Ανάβυσσο μόλις 200 ευρώ,

Στην Αίγινα η τιμή είναι μόλις στα 31 ευρώ ενώ αντίθετα στους Φούρνους Κορσέων πάει στα 83 ευρώ και στη Ρόδο 66 ευρώ.

Η χαμηλότερη αντικειμενική που καθορίστηκε αποκλειστικά και μόνο για την επιβολή του ΦΑΠ, είναι στο δήμο Θεσπρωτίας με 2,2 ευρώ/τ.μ. Στην Θεσσαλονίκη τα πιο «ακριβά» οικόπεδα βρίσκονται στο Πανόραμα (700 ευρώ) και στο κέντρο της πόλης (650 ευρώ). Στο νομό Πειραιώς η χαμηλότερη τιμή είναι 7 ευρώ στα Αντικύθηρα και η υψηλότερη φθάνει τα 747 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στη Νίκαια.

Καθορισμός Σ.Α.Ο.

Όπως αναφέρεται στο νόμο του 2008:

ΠΟΛ. 1125/10-9-2008: Καθορισμός Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου για τον προσδιορισμό αξίας ακινήτων κατά τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων.

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις των άρθρων 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 του Ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9Α΄/29-1-2008) "Κατάργηση φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών - Απαλλαγή πρώτης κατοικίας - Ενιαίο Τέλος Ακινήτων - Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου καυσίμων και λοιπές διατάξεις".

2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 3634/2008, με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών να καθορίζει με Απόφασή του συντελεστές αυξομείωσης ανά είδος ακινήτου ή κτιρίου στις τιμές εκκίνησης ή αφετηρίας βάσει των άρθρων 41 και 41α του Ν. 1249/1982 που προκύπτουν από τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων για τον προσδιορισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων φυσικών προσώπων.

3. Τις εξουσιοδοτικές διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 12 του Ν. 3634/2008

4. Την 42362/Υ252/28.9.2007 (ΦΕΚ Β΄ 1948/3.10.2007) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών περί καθορισμού αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

5. Το γεγονός ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Για τον προσδιορισμό της αξίας των οικοπέδων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (Α.Π.Α.Α.), αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.) φυσικών προσώπων, όπου είτε από τα στοιχεία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), είτε από τις τηρούμενες στη βάση δεδομένων του Α.Π.Α.Α. πληροφορίες δεν προκύπτουν τα στοιχεία προσδιορισμού της τιμής του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), αυτός λαμβάνεται σύμφωνα με τα κατωτέρω:

1. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με όρους δόμησης οικισμών προϋφισταμένων του 1923 ή κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξάρτητα από τη χρήση τους και τη δυνατότητα κατάτμησής τους σε μικρότερα άρτια οικόπεδα, ο Σ.Α.Ο. θα προσδιορίζεται ανάλογα με το εμβαδόν του οικοπέδου και σύμφωνα με τις τιμές της περίπτωσης "για κατοικία, ακάλυπτα οικόπεδα και λοιπές χρήσεις" ή "κατοικία και ακάλυπτα οικόπεδα", κατά περ. 2.

2. Για τα οικόπεδα που η τιμή του Σ.Α.Ο. επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους όπως το είδος δόμησης (πυκνοδομημένο, αραιοδομημένο, συνεκτικό, κεντρικό τμήμα κ.λπ.), το πλάτος δρόμου, η ύπαρξη πρασιάς, το δικαίωμα κατατμήσεως, το δικαίωμα παραχώρησης από το Δημόσιο, το δικαίωμα του Υπουργείου Γεωργίας, ως Σ.Α.Ο. λαμβάνεται αυτός ανά περιοχή ή περίπτωση που είναι ευνοϊκότερος για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.

3. Για τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές που από τους πίνακες τιμών για τον προσδιορισμό του Σ.Α.Ο. απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας, θα λαμβάνονται οι τιμές Σ.Α.Ο. που δίδονται στον συνημμένο πίνακα, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσης.

4. Για οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων που τέμνονται από μία ή περισσότερες οριογραμμές διαφορετικών Σ.Α.Ο., λαμβάνεται η τιμή Σ.Α.Ο. που είναι ευνοϊκότερη για το φορολογούμενο, όσον αφορά την αξία του συγκεκριμένου εμπράγματου δικαιώματος.
Posted: 25 Jun 2013 09:28 AM PDT



Οι ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ για την «τράπεζα γης» δημιουργούν ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα υπολογίζει με αυτόματο τρόπο την αξία των οικοπέδων των οικοδομικών συνεταιρισμών και θα επιτρέπει την ανταλλαγή τους με καθαρές εκτάσεις, καθώς και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης. Με μαθηματικό τύπο και αυτόματο τρόπο, μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, θα γίνεται ο υπολογισμός της αξίας των οικοπέδων, που θα ανταλλάσσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και οι εταιρείες ιδιωτικής πολεοδόμησης με δημόσιες εκτάσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας της «τράπεζας γης». Ο νέος θεσμός, που καθιερώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοδομικών συνεταιρισμών, που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, μέσω της ανταλλαγής οικοπέδων να αποκτήσουν δυνατότητα δόμησης σε νέες καθαρές μη δασικές εκτάσεις. Ταυτοχρόνως, επίσης μέσω της «τράπεζας γης», με τη μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα μπορούν να αποζημιώνονται και απλοί ιδιώτες για πολεοδομικά δικαιώματα που παραχωρούν από διατηρητέα κτήρια, ρυμοτομούμενα οικόπεδα, αλλά και για την απόσυρση παλαιών ακινήτων, προκειμένου να γίνονται αστικές αναπλάσεις, σε πυκνοδομημένες και υποβαθμισμένες περιοχές.
Posted: 25 Jun 2013 09:27 AM PDT


Είναι πολλοί και εξίσου σημαντικοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αξία μια κατοικίας. Οι παράγοντες αυτοί, μπορεί να επηρεάσουν την τιμή μιας κατοικίας είτε θετικά, είτε αρνητικά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόκλιση τιμών στις κατοικίες είναι οι εξής: Σημαντικός παράγοντας είναι Το μέγεθός του Οικοπέδου & της Κατοικίας: Σε μεγάλο βαθμό την απόκλιση των τιμών στις κατοικίες καθορίζει σαφώς το μέγεθος του οικοπέδου το οποίο ουσιαστικά θα καθορίσει το εμβαδόν της κατοικίας. Δεύτερος και πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αυτός της Ποιότητας κατασκευής & οι Προδιαγραφές μιας Κατοικίας. Η Ποιότητα κατασκευής και οι τεχνικές προδιαγραφές της οικοδομής είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που συμβάλει στην κατανομή των διαφόρων αξίων που ενδείκνυνται στην κάθε περιοχή. Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι αυτός του Προσανατολισμού και η Διαρρύθμιση των Χώρων μιας κατοικίας. Ο προσανατολισμός της εισόδου της κατοικίας ο οποίος κατά προτίμηση είναι ανατολικός/ δυτικός, όπως επίσης η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων είναι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την αξία της κατοικίας. Πλέον, ο σχεδιασμός με μικρά ανοίγματα στον βορρά και την βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού αερισμού και φωτισμού είναι εξίσου σημαντικός για να προβεί κανείς σε αγορά κατοικίας. Ο παράγοντας αυτός έχει καλυπτική σημασία για τους υποψήφιους αγοραστές.

Η Αρχιτεκτονική της κατοικίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την αξία της τιμής. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το όνομα και η φήμη του αρχιτέκτονα όσο η γραμμή και οι προδιαγραφές των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μιας κατοικίας μπορεί να έχει αυξομείωση στην τιμή μέχρι 20%-30%. Επίσης, κατοικίες οι οποίες γειτνιάζουν με χώρους πρασίνου, πάρκα, δάση, ποταμούς, πεζόδρομους, ή βρίσκονται σε αδιέξοδο, είναι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν αισθητά στο ύψος της τιμής που πρόκειται να πουληθεί μια κατοικία και ασφαλώς υπερτερούν σε φυσικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες κατοικίες οι οποίες είναι προς πώληση στην περιοχή και θεωρητικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πωληθούν σε ψηλότερες τιμές. Όσον αφορά κατοικίες οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από κύριες εμπορικές οδικές αρτηρίες επηρεάζονται από την ηχορύπανση ή γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο αυτά τα είδη κατοικιών πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η ηλικία μιας κατοικίας. Εάν πρόκειται βέβαια και για αγορά Μεταχειρισμένης Κατοικίας λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη η ηλικία της οικοδομής, ο βαθμός συντήρησής της, τυχών κακοτεχνίες (υγρασίες, υδρορροές, μπογιαντίσματα κ.τ.λ.), τα τελειώματα πατωμάτων / κουφωμάτων, τα εξωτερικά επιχρίσματα και η ύπαρξη τίτλου ιδιοκτησίας. Παρόλο που το κόστος κατασκευής μπορεί να είναι το ίδιο μεταξύ των κατοικιών, η Τοποθεσία στην οποία βρίσκεται μια κατοικία, είναι αυτή που θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την τιμή μιας κατοικίας.

Τελευταίος και σημαντικός παράγοντας είναι η προσφορά και η ζήτηση. Όσον αφορά περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών οι αξίες θα είναι μειωμένες σε σχέση με άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλο απόθεμα κατοικιών αφού στις περιοχές αυτές ο συναγωνισμός των τιμών μεταξύ των πολλών είναι μεγάλος.
Posted: 25 Jun 2013 09:25 AM PDT


Ακόμα δυσκολότερες μέρες περιμένουν την αγορα κατοικίας την οποία οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων εγκλώβισαν σε ένα φαύλο αυτοτροφοδοτούμενο υφεσιακό κύκλο απο τον οποίο , με τα σημερινά δεδομένα είναι απίθανο να βγεί. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περιορίζονται οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της προσφοράς κατοικιων. Ήδη το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι απο τα υψηλότερα στην Ευρώπη και μία μείωση τους κατα μία ποσοστιαία μονάδα σημαίνει αύξηση της προσφοράς τουλάχιστον κατα 60-90.000 κατοικίες οι οποίες θα προστεθούν στο ήδη υψηλό αδιάθετο απόθεμα κατοικιών.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, μόνο για τα 250-280 χιλιάδες απούλητα σπίτια, θα χρειαζόταν να περάσει μια 20ετία για να απορροφηθούν για τους εξής λόγους:

Το μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (σταθερά στο 80%). Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν θα αγοράσουν σπίτια για τα επόμενα χρόνια, παρά μόνο για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουν. Το δημογραφικό πρόβλημα με τον δείκτη ολικής γονιμότητας να είναι 1,4 όταν το όριο αντικατάστασης των γενεών είναι 2,1. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα είναι 7 εκατ. Επομένως δεν θα υπάρχουν νέοι που θα θέλουν να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι.

Ο δείκτης γήρανσης το 2011 ανήλθε στο 135% από 74% το 1991. Δείκτης γήρανσης είναι η αναλογία του γεροντικού πληθυσμού (ηλικίας 65 ετών και άνω) προς τον ηλικιακά νεότερο πληθυσμό (0-14 ετών). Οι μετανάστες αποχωρούν σταδιακά από την Ελλάδα αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαν μερίδιο στην κινητικότητα της κτηματαγοράς.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και οι προβλέψεις για αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας. Η παγίωση της σκληρής φορολογικής πολιτικής, η οποία κάνει δυσβάσταχτη την κατοχή πολλών ακινήτων. Ειδικά με την επιβολή μόνιμου χαρατσιού εκτιμάται ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα θελήσει να «ξεφορτωθεί» όσο όσο ακίνητα που δεν μπορεί να διατηρήσει.
Posted: 25 Jun 2013 09:23 AM PDT



Το βάρος από τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, επαναφέρει από ότι φαίνεται στο τραπέζι, το σενάριο επιβολής έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά στις στέγες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έκθεση του ΛΑΓΗΕ, ο μηδενισμός των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ αποκλειστικά από το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προϋποθέτει την αύξησή του από 9,32 Ευρώ/MWh που είναι σήμερα σε 24,3 Ευρώ/MWh. Αν αυτό γίνεο από τις αρχές του Ιουλίου, θα επιβαρύνει επιπρόσθετα τους καταναλωτές και θα κάνει ακόμα πιο δυσβάστακτο το λογαριασμό της ΔΕΗ.
Έτσι, προκειμένου να βρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, εξετάζεται η παράταση των συμβάσεων για τα φωτοβολταϊκά με μικρότερη εγγυημένη τιμή προς τους παραγωγούς, αλλά και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα οικιακά φωτοβολταϊκά στο σκέλος των εξόδων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών συνάντηση μεταξύ των φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών, της Τρόικας, και του ΥΠΕΚΑ όπου η αντιπροσωπεία της Τρόικας έκανε αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά ενέργειας από ΑΠΕ στην χώρα μας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προκειμένου να επιλυθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Posted: 25 Jun 2013 09:22 AM PDT


Στα όρια νευρικής κρίσης οι εργολαβοι οικοδομών οι οποίοι αγόρασαν ή πήραν με αντιπαροχή οικόπεδα σε εξωφρενικές τιμές, έκτισαν χιλιάδες σπίτια και σήμερα δεν μπορούν να τα πουλήσουν. Ηδη πάνω από 10.000 εργολαβικές επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο ή υπολειτουργούν, κατάσταση που θα χειροτερεύσει από το 2014, όταν θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο ακινήτων που επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.Οι ελάχιστοι εργολάβοι οικοδομών που παραμένουν σε λειτουργία φοβούνται πως δεν θα αποφύγουν το λουκέτο από το νέο έτος, όταν κληθούν να πληρώσουν το νέο φόρο ακινήτων. Γι' αυτό πολλοί κατασκευαστές φοβούνται πως αν δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ειδική μεταχείριση του μεγάλου αποθέματος διαμερισμάτων, οι τιμές μπορεί να παρουσιάσουν μεγάλη υποχώρηση τους επόμενους μήνες. Μέχρι τώρα τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα εξαιρούνταν από το περίφημο «χαράτσι» που πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο νέος φόρος, με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν, θα επιβάλλεται, όμως, επί όλων των ακινήτων, με μειωμένους συντελεστές για ελάχιστες κατηγορίες όπως π.χ. οι αγρότες. Ακόμα και αν τα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα έχουν χαμηλό συντελεστή, ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που η επιβάρυνση για τους κατασκευαστές θα είναι σημαντική, σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων έχει κυριολεκτικά παγώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: