10 Ιουνίου 2013

Τα ακίνητα της Εκκλησίας




Με ΕΣΧΑΔΑ θα μπορεί πλέον και η Εκκλησία της Ελλάδος να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ered.gr στο νομοσχέδιο - σκούπα που κατατίθεται σήμερα, περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την ταχύτερη και βέλτιστη αξιοποίηση της «ιερής» Εκκλησίας, ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση «φωτογραφίζει» το οικόπεδο των 85 στρεμμάτων στο Μικρό καβούρι, δίπλα στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η δυνατότητα αξιοποίησης με ΕΣΧΑΔΑ επιτρέπει στην Εκκλησία να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την παραχώρηση του «φιλέτου» της στη Βουλιαγμένη, με τον επενδυτή που θα επιλεγεί μετά το διεθνή διαγωνισμό για την έκταση της Εθνικής τράπεζας (190 στρέμματα) μαζί με την έκταση των 110 στρεμμάτων που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, αποκτούν μεγάλη υπεραξία και άλλα ακίνητα της Εκκλησιάς η οποία στο χαρτοφυλάκιό της έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, 800 ακίνητα με συνολική έκταση άνω του 1,3 εκατ. στρεμμάτων. 80 από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στην ακτογραμμή από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Οπως αναφέρεται στη ρύθμιση που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα:

«Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά σε ιδιόκτητα ακίνητα, καθώς και σε ακίνητα επί των οποίων τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα διακατοχής ή τη διοίκηση και διαχείρισή τους, τα οποία ασκούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τη διαμορφωθείσα μέχρι σήμερα πρακτική. Η αξιοποίηση του "εργαλείου" των ΕΣΧΑΔΑ και για τα ακίνητα αυτά, κρίνεται ως αναγκαία για την βέλτιστη, ολοκληρωμένη και ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν ανάπτυξη της παραπάνω ακίνητης περιουσίας, πάντοτε σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις.

Για την επίτευξη του ως άνω επιδιωκόμενου αποτελέσματος και στο πλαίσιο απλοποίησης της διαδικασίας και παροχής ευελιξίας στα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα στα οποία αφορά η προτεινόμενη ρύθμιση, προβλέπεται ότι την αίτηση και τις συνοδεύουσες αυτήν μελέτες του άρθρου 12 παράγραφος 2 θα δύναται να υποβάλει είτε το ίδιο το νομικό πρόσωπο είτε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.), ως ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης και αξιοποίησης της εκκλησιαστικής, κινητής και ακίνητης, περιουσίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό 211/2010 (Α΄ 135/2010) ή ο έλκων εκ του νομικού προσώπου δικαιώματα.

Περαιτέρω, προβλέπεται ότι όλες οι πράξεις που αναφέρονται στα άρθρα 12-15 του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3986/2011 αναφορικά με τα ακίνητα της παραγράφου 1 του προτεινόμενου άρθρου 17Β αναρτώνται υποχρεωτικά στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται τα άρθρα 11-16 του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3986/2011. Η αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, προβλέπεται ρητώς ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν θίγουν τυχόν εμπράγματα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου ή των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της παραγράφου 1 του νέου άρθρου 17Β επί των ακινήτων της ίδιας παραγράφου της προτεινόμενης ρύθμισης.

Το προϊόν της αξιοποίησης θα διατεθεί αποκλειστικά για την ενίσχυση και ανάπτυξη των εκκλησιαστικών καθιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία προσφέρουν σημαντικότατο κοινωνικό και κοινωφελές έργο, παρέχοντας σε εκατοντάδες οικογένειες, τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα κ.λπ. Σημειωτέον ότι, τα κοινωφελή και προνοιακά ως άνω ιδρύματα αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσχέρειες, οικονομικής φύσης, με συνέπεια να απειλείται η συνέχιση του έργου τους αλλά και η ίδια η ύπαρξή τους.

Η συνέχιση και εντατικοποίηση της προσφοράς του έργου αυτού κρίνεται ως επιτακτική κοινωνική ανάγκη, ιδίως με δεδομένες τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Η αξιοποίηση των ακινήτων που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις αυτές, θα συντελέσει στην επίτευξη του άνω σκοπού κατά μέγιστο βαθμό».
Posted: 10 Jun 2013 01:42 AM PDT



Το σχέδιο για τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης ηλεκτρονικών δημοπρασιών για όλα τα ακίνητα του Δημοσίου τα οποία, ενώ μπορούν να πουληθούν και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, παραμένουν επί χρόνια ανεκμετάλλευτα, παρουσιάζει η «Ημερησία του Σαββάτου».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στις 17 Ιουνίου τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή η διαδικτυακή πλατφόρμα « www.epublicrealestate.gr » με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να τεθεί σε πλήρη λειτουργία και οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καταθέτουν τις προσφορές τους.

Αρχικά θα μπουν στο σύστημα πιλοτικά 10 ακίνητα, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΗτΣ», σε πλήρη εφαρμογή το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να «ανεβάσει» περί τα 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών από τα συνολικά 73.000 που έχει στην κατοχή του.

Καταπατώνται ή μισθώνονται



Πρόκειται κυρίως για αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, πάρκινγκ, οικόπεδα, αποθήκες, βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια) αλλά και χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης, ακόμη και νησάκια ή νησίδες, τα οποία σήμερα είτε καταπατώνται είτε μισθώνονται με ελάχιστο αντίτιμο.

Τα ακίνητα αυτά που θα μπορέσουν να μπουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία (www.epublicrealestate.gr) έχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν διεκδικούνται από άλλους και οι αγοραστές τους δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα μόλις αυτά περιέλθουν στην κατοχή τους. Το σημαντικό αυτό project έχει πάρει το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και υλοποιείται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) η οποία διαχειρίζεται την κρατική ακίνητη περιουσία, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πλατφόρμα
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν τον τρόπο εφαρμογής της πλατφόρμας δημοπρασιών για τα κρατικά ακίνητα, «ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα, ηλεκτρονική αγορά ακινήτων, παράλληλα με την πραγματική κτηματαγορά, η οποία θα αλλάξει το τοπίο στον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία. Διότι, εκτός από τις πωλήσεις ακινήτων που σήμερα δεν προσφέρουν τίποτε, μπορεί μέσω των ηλεκτρονικών δημοπρασιών να γίνουν και μισθώσεις, οι οποίες πολλές φορές σήμερα είναι χρονοβόρες, αδιαφανείς ορισμένες φορές και με πολλή γραφειοκρατία και κόστος.

Επίσης, μπορούν να «ανεβαίνουν» στο www.epublicrealestate.gr και μεγάλα ακίνητα τα οποία κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ ή που μπορούν να δοθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις». Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών μπορεί, επίσης, να γίνει το κατάλληλο εργαλείο προβολής της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και του τρόπου που αυτή αξιοποιείται, καθώς και ενημέρωσης για τα σχέδια εκμετάλλευσης που κατά καιρούς προωθεί η πολιτεία.

Πώς θα λειτουργεί
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπαίνουν τα προς εκμετάλλευση ακίνητα (για πώληση ή μίσθωση) και κάθε ενδιαφερόμενος, από οποιοδήποτε μέρος της γης, θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία, τεχνικά και νομικά των ακινήτων αυτών. Μέσω ορισμένων προδιαγραφών και κριτηρίων που θα καθορίσει το κράτος, θα είναι δυνατή η συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώριση συγκεκριμένων στοιχείων του ενδιαφερόμενου και πιθανότατα η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια της συναλλαγής.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να «χτυπά» το ακίνητο σε μια on line διαδικασία, την οποία θα ελέγχουν ειδικοί ώστε να αποφεύγονται «κόλπα» και «στημένοι» διαγωνισμοί από τα γνωστά «κοράκια» που εδώ και χρόνια λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς.

Οποιος προσφέρει τα περισσότερα για αγορά ή μίσθωση θα είναι και ο πλειοδότης, ο οποίος φυσικά θα καλείται να αποδείξει τη φερεγγυότητά του, οικονομική και όχι μόνο.

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες εκτιμάται ότι μπορούν να κινητοποιήσουν ολόκληρη την αγορά, από μεσίτες μέχρι εταιρείες real estate, ενώ αίρονται μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες και κόστιζαν στο κράτος αλλά και οδηγούσαν σε απαξίωση τη δημόσια περιουσία.

Βεβαίως, όλη η διαδικασία θα περνά από διάφορες φάσεις μέχρι να φτάσουν τα ακίνητα να δημοπρατηθούν. Καταρχήν, ο αρμόδιος φορέας, η ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ, θα ενημερώνουν τους επενδυτές για την πώληση των ακινήτων. Αυτό θα γίνεται είτε με αγγελίες και προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε εφημερίδες, είτε ηλεκτρονικά ή με προσωπικές επαφές.

Οι ενδιαφερόμενοι στην επόμενη φάση θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για το ακίνητο. Από τους τίτλους μέχρι τον τρόπο αξιοποίησής τους, συντελεστές δόμησης, χρήσεις γης κ.λπ. Στη συνέχεια θα υποβάλονται από την πλευρά του επενδυτή τα δικαιολογητικά και οι εγγυητικές και θα ξεκινά η δημοπρασία.

Μεγαλύτερη τιμή
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη τιμή, αφού με τα «χτυπήματα» θα ανεβαίνει συνεχώς η αξία του ακινήτου. Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει τιμή εκκίνησης (που βγάζει το Δημόσιο ύστερα από εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών) και ο ενδιαφερόμενος ανεβάζει την τιμή, ανάλογα με το πού θέλει να φτάσει, μέχρι να υπάρξει ο τελικός πλειοδότης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην ηλεκτρονική δημοπρασία βλέπουν σε real time τις προσφορές, αλλά δεν γνωρίζουν το πρόσωπο που τις καταθέτει. Δεν χρειάζεται να υπάρχει φυσική παρουσία του επενδυτή, αρκεί να έχει σύνδεση internet απ' οποιοδήποτε σημείο της γης, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι διαφανής και ισότιμη. Παράλληλα, ο χρόνος για την πώληση ή μίσθωση ενός κρατικού ακινήτου ελαχιστοποιείται, ενώ μειώνονται σημαντικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η επιτυχία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα δώσει το «πράσινο φως» στο οικονομικό επιτελείο να δημοπρατήσει όχι μόνο τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, αλλά και όσα περιουσιακά στοιχεία κατάσχονται λόγω οφειλών στο Δημόσιο. Η μέχρι σήμερα πρακτική είχε δύο πολύ μεγάλα προβλήματα: Το πρώτο είναι ότι πολλές φορές δεν γίνονταν γνωστοί οι πλειστηριασμοί στο ευρύ κοινό και το δεύτερο ότι κηρύσσονταν άγονοι, διότι οι διαδικασίες ήταν αδιαφανείς. Ετσι, το κράτος αναγκαζόταν να κατεβάζει τις τιμές πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία.

Ομαδοποίηση
Λίστα ανά νομό

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου προχωρεί ένα βήμα πιο πέρα επιχειρώντας να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία ταχύτερα, οικονομικότερα και με τη μέγιστη απόδοση για το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η ομαδοποίηση ακινήτων ανά νομό, ώστε να γίνεται ευκολότερα η διαδικασία πώλησης ή μίσθωσης. Δηλαδή, σε κάθε νομό θα δημιουργείται η λίστα των κρατικών ακινήτων που υπάρχουν, θα εκδίδεται ΦΕΚ και προκήρυξη για τη διαθεσιμότητα της περιουσίας και θα υποβάλλονται οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, είτε θέλουν να τα μισθώσουν είτε να τα αγοράσουν, εφόσον αυτά πωλούνται. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθεί η γραφειοκρατία, καθώς δεν θα υπάρχει ανάγκη αποστολής κλιμακίων σε κάθε περιοχή της χώρας, τα οποία θα διαπραγματεύονται ξεχωριστά με κάθε ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα, γίνεται ευκολότερη η τιμολόγηση των ακινήτων, καθώς και το «ανέβασμά» τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών, όταν αυτή λειτουργήσει.
Posted: 10 Jun 2013 01:40 AM PDT



«Γη και ύδωρ» προσφέρουν πλέον οι εργολάβοι οικοδομών, προκειμένου να βρουν αγοραστές και να «ξεφορτωθούν» τα περίπου 200.000 διαμερίσματα που έχουν «στοκάρει» την τελευταία 5ετία.

Στην προσπάθειά τους να πουλήσουν όσο όσο, προτού τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων από τις αρχές του 2014, οι κατασκευαστές έγιναν... τραπεζίτες και ουσιαστικά δημιουργούν τα δικά τους χρηματοδοτικά πακέτα. Αντικαθιστούν έτσι την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια, χωρίς πάντως να δίνουν οι ίδιοι χρήματα στους υποψήφιους αγοραστές.

Το νέο εργαλείο προώθησης των απούλητων σπιτιών τους προβλέπει ουσιαστικά την καταβολή προκαταβολής και την αποπληρωμή σε δόσεις με τη μορφή... ενοικίου. Δηλαδή ο αγοραστής πληρώνει ένα μέρος του συνολικού ποσού και συμφωνεί με τον εργολάβο για την πληρωμή του υπολοίπου σε 5, 10 ή 15 χρόνια με την καταβολή μηνιαίου ποσού.

Οι προτάσεις
Ο εργολάβος με τον αγοραστή υπογράφουν ένα συμφωνητικό, που όμως δεν είναι το τελικό συμβόλαιο, καθώς ο πρώτος κάνει παρακράτηση κυριότητας και ο δεύτερος έχει το δικαίωμα της χρήσης και της άρσης της παρακράτησης μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος που συμφωνήθηκε.

Για παράδειγμα, γνωστή οικοδομική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Αττικής έχει δημιουργήσει σειρά χρηματοδοτικών πακέτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μη χορήγησης στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Οπως διαφημίζει:

Για δυάρι διαμέρισμα ο αγοραστής μπορεί να πληρώσει μετρητά από 20.000 ευρώ και πάνω και στη συνέχεια μπορεί να πληρώνει από 350 ευρώ μηνιαίως και με εξόφληση έως 12 χρόνια. Ουσιαστικά το σπίτι αυτό κοστίζει περί τις 70.000 ευρώ, η προκαταβολή είναι 20.000 ευρώ, ελάχιστο ποσό, και τα υπόλοιπα 50.000 μπαίνουν σε δόσεις των 350 ευρώ τον μήνα για 12 χρόνια. Βεβαίως, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του αγοραστή η δόση αυξάνεται και αντίστοιχα μειώνεται ο χρόνος εξόφλησης. Η ίδια εταιρεία για τριάρι διαμέρισμα ζητά προκαταβολή από 40.000 ευρώ και μηνιαία δόση από 500 ευρώ. Μπορεί ουσιαστικά να χρηματοδοτεί έως και το 80% της συνολικής αξίας.

Αλλη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην Εκάλη, προσφέρει 5ετή χρηματοδότηση του ακινήτου, δηλαδή πληρωμή προκαταβολής και δυνατότητα εξόφλησης έως και 60 μήνες.

Τα οφέλη από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο είναι πολλά και για τις δύο πλευρές. Ο κατασκευαστής «ξεφορτώνεται» ακίνητα που επί χρόνια έμεναν στα αζήτητα και εγγράφει έσοδα στην εταιρεία του. Μπορεί έτσι να μείνει ζωντανός μέχρι να περάσει η κρίση στην κτηματαγορά αλλά και να διεκδικήσει χρηματοδότηση από την τράπεζα για άλλες επενδύσεις.

Πολύ σημαντικό επίσης ότι έξι μήνες πριν τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων οι εργολάβοι προσπαθούν να πουλήσουν τα χιλιάδες άδεια διαμερίσματα έτσι ώστε να μην πληρώσουν φόρο. Υπενθυμίζεται ότι το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ οι εργολάβοι το γλίτωναν κόβοντας το ρεύμα, όμως ο νέος φόρος που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα επιβάλλεται και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Ετσι οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για τα απούλητα διαμερίσματα.

Οταν πουλήσουν τα ακίνητα με τα παραπάνω πακέτα χρηματοδότησης, τα χαράτσια αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες, ωστόσο η παρακράτηση κυριότητας παραμένει στον εργολάβο μέχρι τη λήξη του συμφωνητικού και την υπογραφή του τελικού συμβολαίου.

Το συμφωνητικό
Χωρίς επιτόκια και ψιλά γράμματα

Ο κατασκευαστής χωρίς να βγάλει από την τσέπη του χρήματα γίνεται «τράπεζα» και εισπράττει μηνιαία δόση από τον αγοραστή, ο οποίος πληρώνει ένα είδος ενοικίου, με δικαίωμα στο τέλος να γίνει ο κύριος ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Από την πλευρά του ο αγοραστής πληρώνοντας μια μικρή προκαταβολή πλέον του ενοικίου μπορεί να αποκτήσει σπίτι χωρίς να εμπλακεί με τραπεζικά δάνεια και να επιβαρυνθεί με τόκους.

Η συναλλαγή γίνεται μόνο με τον εργολάβο, χωρίς εμπλοκή τρίτων και χωρίς φυσικά το «κυνήγι» των τραπεζών για χορήγηση δανείου, με τις αιτήσεις που κατατίθενται να «κόβονται» σε ποσοστό πάνω από 90%. Βεβαίως σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της δόσης-ενοικίου για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν ρήτρες, όπως το να χάσει την προκαταβολή που έδωσε.

Πέρα από τα νέα «χρηματοδοτικά πακέτα» χωρίς μεσολάβηση της τράπεζας η... καλύτερη παροχή προς τους αγοραστές τα τελευταία χρόνια είναι η γενναία έκπτωση τιμών. Από το 2008 κι έπειτα οι τιμές των σπιτιών έχουν υποχωρήσει από 20% έως 50%, ανάλογα με την περιοχή και την οικονομική κατάσταση του εργολάβου. Για παράδειγμα, κατασκευαστής με απούλητα σπίτια στην περιοχή της Παλλήνης δίνει μεζονέτες ακόμη και 100.000 ευρώ φθηνότερες σε σύγκριση με την τιμή που ζητούσε το 2009. Πουλάνε δηλαδή σε τιμές κόστους, προκειμένου να ξεφορτωθούν τα χιλιάδες άδεια διαμερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: