2 Ιουλίου 2012

Tα Σχόλια της Δευτέρας 02 Ιουλίου 2012


Καλημέρα σε όλους,


Το Ερώτημα της Ημέρας αναφέρεται στην εικονική και ρεαλιστική απόδοση της Ελληνικής πραγματικότητας:

"Μήπως είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα γίνεται στον αέρα καθώς η Ελληνική αγορά δε διαθέτει βαριά βιομηχανία με την οποία να μπορέσει να συνδεθεί και να εφαρμοστεί, δεν υπάρχει καμία απολύτως στρατηγική για την προώθηση και τη στήριξη της τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις και το Ελληνικό κράτος δεν έχει δημιουργήσει δομές, όπως γίνεται σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, που διευκολύνουν τους νέους ερευνητές στα επιχειρηματικά τους βήματα;

Μήπως είναι επίσης καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα, ο τουρισμός, επίσης είναι στον αέρα, όταν μέχρι σήμερα στηριζόταν σε επιδοτούμενες από το κράτος κρατήσεις –εσωτερικό κοινωνικό τουρισμό - και σε τουρίστες του εξωτερικού, μεσαίων εισοδημάτων που προτιμούν τα πακέτα με ημιδιατροφή και δεν αφήνουν χρήματα έξω από τα ξενοδοχεία;

Μήπως επίσης είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πλέον αδιέξοδο το 20% του παραγωγικού πληθυσμού Ελλήνων πολιτών να στηρίζει το 80% μη παραγωγικών και άνευ υποχρεώσεων κατοίκων, δηλαδή τον ραγδαία αυξανόμενο εξωτερικό δανεισμό, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, τον συνεχώς ανοδικά μεταβαλλόμενο ΦΠΑ, φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης, εισοδήματος  φυσικών προσώπων και φόρο ακίνητης περιουσίας καθώς και τα, σε ένα μόνιμο οικονομικό και ταμειακό αδιέξοδο, τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας την ίδια στιγμή που το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 60% είναι υπηρεσίες – κυρίως δημοσίου τομέα – και το υπόλοιπο 40% συντεχνίες κλειστών αγορών και καρτέλ, και η Ελληνική αγορά στηρίζεται κατά 100% στην κατανάλωση και καθόλου στις βιοτεχνίες και παραγωγή;"

Γιάννης Κίτσος.
bizhelp365.com 


Καλή η προσπάθεια αλλά για να μη δημιουργείται κάποια σύγχυση στον κόσμο του πραγματικού, άλλο επιστημονική έρευνα και άλλο ολοκληρωμένη και ανταγωνιστική επιχείρηση. Στην Ελληνική αγορά λείπει μια στρατηγική για την προώθηση και τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις. Αφενός το κράτος δεν έχει δημιουργήσει δομές που διευκολύνουν τους νέους ερευνητές στα επιχειρηματικά τους βήματα, αφετέρου η επιστημονική έρευνα δε συνδέεται με τις επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ λογικό καθώς η Ελληνική αγορά δε διαθέτει βαριά βιομηχανία. Αναπτύσσουμε λοιπόν επιστημονική έρευνα και όχι επιχειρήσεις, χωρίς στόχους, στρατηγική και κρατική υποστήριξη, χωρίς να υπάρχει η αγορά και η σύνδεση με επιχειρήσεις και τέλος χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός που θα της δώσει αντικείμενο και κατεύθυνση.

Τίτλος: «Eικονικές» επιχειρήσεις από λαμπρά μυαλά
Πηγή κειμένου: www.imerisia.gr


Ουσιαστικά ο κοινωνικός τουρισμός, απουσία του κράτους, αποχτά νέα μορφή αλλά και διευρύνεται σε βάρος του ξενοδοχειακού τουρισμού την ίδια ώρα που ήδη έχουν εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας χαθεί 1.000.000 κρατήσεις από εξωτερικό και φανερώνεται το προφίλ της πλειοψηφίας των τουριστών, που είναι μεσαίων εισοδημάτων, προτιμούν τα πακέτα με ημιδιατροφή και δεν αφήνουν χρήματα έξω από τα ξενοδοχεία. Τώρα που απογυμνώνεται η πραγματικότητα αντιλαμβανόμαστε ότι την ίδια στιγμή που το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 60% είναι υπηρεσίες – κυρίως δημοσίου τομέα - η υπερτιμημένη και συνεχώς ενισχυόμενη επενδυτικά, μεγαλύτερη «βιομηχανία» στην Ελλάδα μέχρι σήμερα στηριζόταν σε επιδοτούμενες από το κράτος κρατήσεις και σε τουρίστες μεσαίων εισοδημάτων. 

Τίτλος: Για διακοπές; «Κλείσαμε» στο εξοχικό των φίλων μας
Πηγή κειμένου: www.kathimerini.gr


Την ίδια ώρα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (από 8,75% έως 12,25%). Παράλληλα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν έλλειμμα 2 δισ. ευρώ στις εισπράξεις εσόδων με βάση την κακή πορεία το πρώτο τετράμηνο  στην είσπραξη φόρων και πιο πολύ στον ΦΠΑ, σε φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης, εισοδήματος  φυσικών προσώπων και του φόρου ακίνητης περιουσίας. Τέλος σε οικονομικό και ταμειακό αδιέξοδο βρίσκονται τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, τα οποία αναζητούν ρευστότητα προκειμένου να καταβάλουν απρόσκοπτα τις συντάξεις των επόμενων μηνών.

Τίτλος: Σχέδιο για haircut 20% στα χρέη του Δημοσίου
Πηγή κειμένου: www.express.gr


Όλα αυτά όταν το 11,9% που δανείστηκε η ΔΕΗ αποδεικνύει το μέγεθος της οικονομικής ασφυξίας που πλήττει το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, προσωπικά θεωρώ με κεφάλαια των ίδιων των μετόχων και δεν επιστρέψουν μαζικά οι καταθέσεις, το πιστωτικό σύστημα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία.

Τίτλος: Αυξημένους τόκους κατά 8,5% πλήρωσαν το 2010 οι Έλληνες αγρότες
Πηγή κειμένου: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: