4 Οκτωβρίου 2012

Ενεργειακά πιστοποιητικά από το... ίντερνετ



Ενεργειακό πιστοποιητικό μέσω ίντερνετ και με πολύ μικρότερο κόστος από το σημερινό, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, έπειτα κι από την ανάλυση των στοιχείων για τις περίπου 200.000 ενεργειακές επιθεωρήσεις. Το αίτημα αυτό έχει υποβάλει και η ΠΟΜΙΔΑ η οποία θεωρεί δίκαιη την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων είναι παλιά και με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία, 9 στα 10 κτίρια που επιθεωρήθηκαν πήραν εξαιρετικά χαμηλό βαθμό, δηλαδή εντάχθηκαν σε χαμηλή ενεργειακή βαθμίδα.
Ως εκ τούτου ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι το πιστοποιητικό μπορεί να εκδίδεται ηλεκτρονικά για όλα τα παλαιά κτίρια που μισθώνονται και ανάλογα με την ηλικία τους να μπαίνουν σε κλίμακες. Αν ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του κτιρίου του τότε μπορεί να ζητήσει την επιθεώρηση από τον μηχανικό ώστε να ανεβάσει και την αξία του.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το κόστος για την έκδοση πιστοποιητικού, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει μειώσεις. Ετσι,

- Για κτίρια εκτός κατοικίας 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.

- Για κτίρια κατοικιών 2 ευρώ ανά τ.μ. με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει επίσης ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες είναι 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, 400 ευρώ από 201 έως 400 κιλοβάτ και 800 ευρώ από 401 κιλοβάτ και πάνω, ενώ προσδιορίζει ότι όλα αυτά τα συστήματα θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί ώς την 31.12.2015. Οι ιδιοκτήτες που δεν θα συμμορφωθούν απειλούνται με πρόστιμα.

Πηγή: RE+D Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια: