31 Αυγούστου 2012

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

 Σύγχρονοι «κρεμαστοί κήποι»

Σύγχρονοι «κρεμαστοί κήποι»
Της Γεωπόνου Νίκης Ν. Κεφαλα
kefala_niki@yahoo.com
Αν και σήμερα θεωρείται πρωτοπόρος ο Γάλλος βοτανολόγος Patrick Blanc στην εφαρμογή των κάθετων κήπων, διαπιστώνουμε πως υπάρχουν περισσότερες της μιας εκδοχές πράσινων τοίχων που οι σύγχρονες τεχνολογίες συνοψίζουν σε δύο βασικές κατηγορίες: τις «πράσινες προσόψεις» και τους «ζωντανούς τοίχους».
«Πράσινες προσόψεις»
Οι «πράσινες προσόψεις», είναι ένα είδος συστήματος πράσινων τοίχων στο οποίο αναρριχώμενα φυτά ή φυτά που έχουν την ικανότητα να κρέμονται, καλύπτουν τις ειδικά σχεδιασμένες υποστηρικτικές δομές. Χρησιμοποιούνται στη στήριξη οι υπάρχοντες τοίχοι ή κατασκευάζονται αυτόνομες δομές (κολόνες, φράχτες κ.λπ.)
«Ζωντανοί τοίχοι»
Τα συστήματα των «ζωντανών τοίχων» αποτελούνται από βλαστημένα πάνελ, που εφαρμόζονται κάθετα σε διαρθρωτικό τοίχο ή πλαίσιο. Λόγω της ποικιλομορφίας και της πυκνότητας των φυτών, απαιτείται εντατική συντήρηση. Οι αντιπροσωπευτικότεροι τύποι «ζωντανών τοίχων» είναι οι εξής:
α) «Φυτικός τοίχος-χαλί»
Αυτός ο τύπος είναι μια μοναδική μορφή πράσινου τοίχου που υπογράφει ο Patrick Blanc και αποτελείται από δύο στρώσεις συνθετικό υλικού με τσέπες, από ένα πλαίσιο και μια αδιάβροχη μεμβράνη. Σήμερα, αυτός ο τύπος είναι ο πιο δημοφιλής και επιτυχημένος γιατί σ' αυτόν οι συνθέσεις των φυτών μοιάζουν με πίνακα ζωγραφικής. Σε επόμενο σημείωμά μας θα γίνει αναλυτική αναφορά στο έργο του Patrick Blanc.
β) «Ζωντανός τοίχος με ενότητες»
Αυτός ο τύπος κάθετου κήπου προέκυψε από τη χρήση «ενοτήτων» στις πράσινες στέγες με μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες. Αποτελείται από τετράγωνα ή ορθογώνια πάνελ που διαθέτουν καλλιεργητικά μέσα για την ανάπτυξη του φυτικού υλικού και η άρδευση στηρίζεται στη βαρύτητα. Διαθέτει ενότητες ήδη φυτεμένες προσφέροντας γρήγορο αποτέλεσμα μέχρι την ολοκλήρωση της βλάστησης.
γ) «Τοίχος βιοφίλτρο»
Ο φυτικός τοίχος «βιοφίλτρο» είναι ένας «ενεργός τοίχος», μέρος της υποδομής του κτιρίου και έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους και να ρυθμίζει τη θερμότητα. Διαθέτει υδροπονικό σύστημα που τροφοδοτείται με νερό το οποίο επαναχρησιμοποιείται. Οι φυσικές διεργασίες των φυτών παράγουν φρέσκο αέρα που μεταφέρεται μέσω του συστήματος με ανεμιστήρα εντός του κτιρίου.
δ) «Φυτικοί τοίχοι τοπίου»
Αυτοί οι τοίχοι είναι εξέλιξη των αναχωμάτων, έχουν συνήθως κλίση σε αντίθεση με τους κατακόρυφους φυτικούς τοίχους και συμβάλλουν στη μείωση του θορύβου και τη σταθεροποίηση της κλίσης. Συνήθως είναι δομημένοι από κάποια μορφή υλικού σε σωρούς και διαθέτουν χώρο για το καλλιεργητικό μέσο και το φυτικό υλικό.
Η επιλογή και η φύτευση των φυτών γίνονται σύμφωνα με τον προσανατολισμό του τοίχου, το μικροκλίμα της περιοχής και τις διαφορετικές συνθήκες φωτισμού ή υγρασίας που αναπτύσσονται πάνω στον ίδιο τον τοίχο από τα ψηλότερα στα χαμηλότερα σημεία.
Tip: Σε μια πόλη που η φύση μπορεί να «κρεμαστεί» από τους τοίχους των κτιρίων δεν μπορεί παρά να ζουν άνθρωποι υγιείς, χαρούμενοι και δημιουργικοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: