23 Ιουλίου 2010

Σε νέα βάση το επάγγελμα του μεσίτη
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
23-07-2010, 07:17
Θετικές είναι οι αντιδράσεις των στελεχών της αγοράς ακινήτων σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία του μεσιτικού επαγγέλματος.

«Σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση του επαγγέλματος και την καταπολέμηση της παραμεσιτίας», χαρακτήρισε σχολιάζοντας στο ered.gr  το εν λόγω νομοσχέδιο το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, κ. Νίκος Μανομενίδης. Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της CB Richard Ellis-Axies, κ. Νίκος Χατζητσόλης, σύμφωνα με τον οποίο «το νέο νομοσχέδιο εξορθολογεί και δίνει μια άλλη πνοή στο επάγγελμα του μεσίτη».

Ο πρόεδρος των Κτηματομεσιτών της Αθήνας, κ. Γ. Ρεβύθης από την μεριά του δεν εξέφρασε άποψη επί του νομοσχεδίου, δηλώνοντας ότι θα περιμένει την επίσημη δημοσίευση του, ενώ όπως φαίνεται δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση ενός κειμένου καθοριστικού για τον κλάδο τον οποίο εκπροσωπεί.
Ένα πρώτο, -ανεπίσημο- προσχέδιο του νόμου έχει ήδη κυκλοφορήσει, ενώ δεν αποκλείεται το νομοσχέδιο να τεθεί σε διαβούλευση άμεσα καθώς η επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την σύνταξη του έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου -πάντα με σημείο αναφοράς το ανεπίσημο προσχέδιο- είναι τα εξής:

Η σύμβαση μεσιτείας θα καταρτίζεται εγγράφως. Πρόκειται ουσιαστικά για απαγόρευση της προφορικής συμφωνίας, η οποία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στη λειτουργία της αγοράς. Όπως αναφέρεται: Η σύμβαση πρέπει να καθορίζει ακριβώς την ταυτότητα του αντικειμένου μεσολάβησης ή υπόδειξη ευκαιρίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών καθώς και το ποσό ή ποσοστό της μεσιτικής αμοιβής.

Αυτό το σημείο είναι και το πιο αμφιλεγόμενο του σχεδίου νόμου, καθώς από την μια οι μεσίτες αναφέρουν πως η επιβολή της έγγραφης σύμβασης θα φέρει μεγάλες δυσκολίες στο επάγγελμα λόγω της επιπλέον γραφειοκρατίας. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η γραπτή συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπει μια τάξη σε έναν ομολογουμένως ιδιαίτερα «χαοτικό» επαγγελματικό τομέα.

Ένα επίσης αρκετό σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου είναι η εισαγωγή της ειδικότητας του «βοηθού μεσίτη», ο οποίος θα μπορεί είτε να εργάζεται ως μισθωτός σε ένα μεσιτικό γραφείο όπου εγγράφεται στον τοπικό Σύλλογο, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας - συνεργάτης, όπου εγγράφεται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, ο βοηθός μεσίτη είναι το πρόσωπο το οποίο έχει ως έργο την υποστήριξη και υποβοήθηση του μεσίτη στην εκτέλεση από αυτόν των μεσιτικών εργασιών.

Με την ψήφιση του νόμου, το προσωπικό ενός μεσιτικού γραφείου που συμμετέχει άμεσα στις πράξεις μεσιτείας θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τις προϋποθέσεις του βοηθού μεσίτη (απολυτήριο Λυκείου ή ισοτίμου της αλλοδαπής). Επιπλέον, όσοι απόφοιτοι Λυκείου θέλουν να γίνουν μεσίτες θα πρέπει πρώτα να δουλέψουν ως βοηθοί για ένα χρόνο, είτε για έξι μήνες αν παρακολουθήσουν σειρά μαθημάτων.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι στα υποκαταστήματα των μεσιτικών γραφείων θα πρέπει ο υπεύθυνος να είναι μεσίτης.
 ΠΗΓΗ; http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=13618
____________________________
Σημείωση:   Για άλλη μια φορά φωτιστίκαμε με αποκλειστικό -γουάου-  άρθρο δημοσιογράφου για θέμα πού ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τόνε λέμε!    Δυστυχώς οι Ελληνες Δημοσιογράφοι εξειδικευμένων ειδήσεων παραμένουν .... κομιστές ''γλαυκών εν Αθήναις''!!

Αργυρώ Κουκουλά 
 www.akestate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: