7 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Ειλημμένη είναι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στη μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Αυτό μεταδίδει καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αναζητούνται και άλλοι τρόποι προκειμένου να μειωθεί το φορολογικό και όχι μόνο κόστος μεταβίβασης στα ακίνητα. Στο μεταξύ σήμερα έχει προγραμματισθεί μια κρίσιμη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης με θέμα την οριστικοποίησης της μορφής του νέου φόρου κατοχής ακινήτων ο οποίος θα απορροφήσει το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Παράλληλα, όμως, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους μεταβίβασης των ακινήτων ως μερικό αντιστάθμισμα για την αύξηση της φορολογίας κατοχής τους και για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό:

-έχει αποφασιστεί η μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων. Σήμερα ο φορολογικός συντελεστής για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι 8% για την αξία του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και 10% για την υπερβάλλουσα των 20.000 ευρώ αξία. Για παράδειγμα, ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά ενός διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ είναι 19.600 ευρώ. Τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ προβλέπουν ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης να μειωθεί δραστικά στα επίπεδα του 3% έως 6% ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας.

-εξετάζεται η μείωση και του μη φορολογικού κόστους των μεταβιβάσεων ακινήτων. Εξετάζεται σοβαρά η πραγματοποίηση νέας μείωσης των αμοιβών των συμβολαιογράφων προκειμένου να μειωθεί το κόστος των μεταβιβάσεων. Η προηγούμενη μείωση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011.

Στο επίκεντρο της σημερινής διακομματικής σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ πρόκειται να τεθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ο οποίος πρέπει να «οικοδομηθεί» με το δημοσιονομικό προαπαιτούμενο ότι θα αποφέρει ετησίως στα κρατικά ταμεία το ποσό των τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ. Θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα και θα υπολογίζεται με κλίμακα της οποίας οι συντελεστές θα ξεκινούν από το 0,1% και θα ανέρχονται για το τμήμα της αξίας της περιουσίας άνω των 5 ή 10 εκατ. ευρώ στο 1,5% ή 2%. Η κλίμακα του φόρου ακινήτων θα έχει πέντε έως επτά κλιμάκια και το αφορολόγητο όριο εξετάζεται να θεσπιστεί στα 50.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να επιβληθεί και στα αγροτεμάχια (εκτός σχεδίου εκτάσεις, αγροί κα) με στόχο να διευρυνθεί σημαντικά η φορολογική βάση και να προκύψουν έσοδα με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το αφορολόγητο όριο. Στα αγροτεμάχια ο φόρος θα υπολογίζεται με ειδική κλίμακα ενώ εξετάζεται να υπάρχουν και ειδικές απαλλαγές για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και για τις εκτάσεις που έχουν πολυετείς καλλιέργειες ή είναι καλλιεργούμενες. Η επιβολή του φόρου και στα αγροτεμάχια στοχεύει κατά κύριο λόγο να φορολογηθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα (όπως είναι οι εκτάσεις άνω των τεσσάρων στρεμμάτων στα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων) τα οποία σήμερα δεν βαρύνονται με φόρο ακινήτων.

Η επιτροπή πρόκειται να εξετάσει και προτάσεις για την επιβολή μειωμένου φόρου στα ακίνητα τα οποία είναι κενά και δεν αποφέρουν εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: