12 Οκτωβρίου 2012

Ακίνητα: Ήρθε -ξανά- η ώρα των ενοικιαστών

Το πιο κοινό χαρακτηριστικό στους στόχους των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών στις μέρες μας είναι οι κινήσεις για μείωση -ή καλύτερα, για… νέα μείωση- των ενοικίων που καταβάλλουν. Και όπως πληροφορούμαστε, στις πλείστες των περιπτώσεων τα καταφέρνουν, καθώς οι ιδιοκτήτες βλέπουν και αυτοί τα ξενοίκιαστα ακίνητα που βρίσκονται είτε δίπλα είτε απέναντι να πληθαίνουν…

Στα εμπορικά καταστήματα και στα γραφεία, τα παλιά συμβόλαια περιλάμβαναν ένα ελάχιστο επίπεδο ενοικίου, προσαυξανόμενο με τον ετήσιο πληθωρισμό. Αντίθετα, στα νέα συμβόλαια:

Η ρήτρα του πληθωρισμού έχει εκλείψει (μικρό το κακό για τους ιδιοκτήτες, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα κατά την επόμενη τριετία).

• Το ελάχιστο επίπεδο ενοικίου έχει υποχωρήσει δραστικά, ιδίως για τους ενοικιαστές υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.

• Σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχει ένα ασήμαντο ελάχιστο ενοίκιο, σε συνδυασμό με ποσοστό επιβάρυνσης του ενοικιαστή ανάλογα με το ύψος των πωλήσεων που θα επιτύχει (το ενοίκιο μεταβάλλεται από σταθερό σε μεταβλητό κόστος).

• Οι ιδιοκτήτες στις ανανεώσεις των συμβολαίων με αξιόπιστους πιστωτές, δέχονται μεν μειώσεις ενοικίων, αλλά παράλληλα προσπαθούν να επεκτείνουν την περίοδο των συμβολαίων, εξασφαλίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την είσπραξη των ενοικίων.

Καμιά κατηγορία ακινήτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής και μάλιστα στη λίστα των «επικίνδυνων» ενοικίων έχουν αρχίσει πλέον να εντάσσονται και είδη δραστηριοτήτων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν… υπεράνω πάσης υποψίας.
Ένα είδος τέτοιων ακινήτων είναι τα τραπεζικά καταστήματα, που ήδη έχουν αρχίσει να περικόπτονται και που η κίνηση αυτή αναμένεται να ενταθεί λόγω και των συγχωνεύσεων στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζουν σήμερα πρατήρια βενζίνης, καθώς ακούνε από παράγοντες της αγοράς πως πάνω από χίλια πρατήρια θα αναγκαστούν μέσα στην επόμενη διετία να σταματήσουν να λειτουργούν.

Τα φαρμακεία θεωρούνταν για δεκαετίες πελάτες με χαμηλό κίνδυνο επισφαλειών, τόσο για τις προμηθεύτριες εταιρείες τους όσο και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων τους. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να διαφοροποιούνται δραστικά, καθώς όλοι προβλέπουν πως ο υπάρχων αριθμός φαρμακείων είναι υπερβολικός και πως τουλάχιστον χίλια με δύο χιλιάδες φαρμακεία θα αναγκαστούν είτε να κλείσουν είτε να συγχωνευθούν.

Πηγή κειμένου: www.euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: