11 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν πληρώνουμε αν δεν μας κατοχυρώσετε



Σεπτέμβριος 2010
Δεν πληρώνουμε αν δεν μας κατοχυρώσετε 

Αγαπητές, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η έλλειψη κατοχύρωσης του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς συναδέλφους.
Στο παρελθόν όταν κάποιος πελάτης μας παρέκαμπτε ή κάποιο δικαστήριο περιόριζε, αυθαίρετα, την αμοιβή μας εξοργιζόμασταν αλλά οι δουλειές "έτρεχαν" και γρήγορα το ξεπερνούσαμε. Σήμερα η έλλειψη κατοχύρωσης αποτελεί θέμα επιβίωσης.
Η κατάσταση με προβληματίζει ιδιαίτερα διότι κλείνουν καλά γραφεία και αποχωρούν αξιόλογοι επαγγελματίες από τον κλάδο.
Έχω ήδη αποχαιρετήσει τρεις φίλους συναδέλφους που έφυγαν από την Ελλάδα για ΗΠΑ, Ελβετία, και Κύπρο πέραν όσων άλλων έκλεισαν τα γραφεία τους ή ετεροαπασχολούνται.

Η κατάσταση έχει φτάσει λοιπόν στο απροχώρητο και όλοι έχουμε ατομική και συλλογική ευθύνη να αντιδράσουμε άμεσα ο καθένας με τις δυνάμεις που διαθέτει.
Πρέπει με κάποιο τρόπο να δείξουμε στην Κυβέρνηση τι θα συμβεί στα ασφαλιστικά ταμεία αν αδύναμοι να αντεπεξέλθουμε κλείσουμε και οι υπόλοιποι τις επιχειρήσεις μας.

Η λύση της αναβολής καταβολής των ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων στον ΟΑΕΕ, που αφορούν τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουάριου (όχι νωρίτερα για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε τα βιβλιάριά μας για το 2011), στην περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή προς συζήτηση το Νομοσχέδιο θα συμβάλει στην κατανόηση του προβλήματος και θα βοηθήσεις τις προσπάθειες που συλλογικά γίνονται στην κατεύθυνση αυτή.

Προσωπικά πληρώνω περίπου 800 ευρώ το δίμηνο στο ΟΑΕΕ. Φανταστείτε τι θα γίνει αν 1.000 από εμάς δεν πληρώσουν. Θα απουσιάσουν από τα ταμεία 800.000 ευρώ!

Απαιτούμε λοιπόν να κατατεθεί άμεσα ένα Νομοσχέδιο, και ας έχει κενά, αρκεί να κινείται στους εξής θεμελιώδεις άξονες:
-Στην ρητή απαγόρευση της παραμεσιτείας με επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών.
-Στην νομική κατοχύρωση της αμοιβής μας, ειδικά όταν είναι εγγράφως και αριθμητικά προσδιορισμένη, χωρίς να μπορούν τα δικαστήρια αυθαίρετα να την μειώνουν.
-Στη θεσμοθέτηση της αποκλειστικής ανάθεσης μεσιτικής εντολής, με βασική υποχρέωση ο Μεσίτης που την λαμβάνει να δημοσιεύει την σχετική καταγραφή σε ειδική ιστοσελίδα και να δέχεται, στη συνέχεια, συνεργασία από τους υπόλοιπους νόμιμα διορισμένους- αδειούχους συναδέλφους του όπως συμβαίνει στις αναπτυγμένες και διάφανες Αγορές.
-Στη θεσμοθέτηση πειθαρχικού συμβουλίου που θα μεριμνά για την ορθή τήρηση των Νόμων και του Κώδικα Δεοντολογίας από τους Μεσίτες.

Προσκαλώ όσους συμφωνείτε να καταχωρίσετε το ονοματεπώνυμό σας στην λίστα κάνοντας κλικ εδώ
Με εκτίμηση,
Νίκος Ε. Μανομενίδης
Αντιπρόεδρος CEREAN
Μέλος Δ.Σ. ΟΜΑΣΕ

      Μαζεύει υπογραφές         -      κάνοντας κλικ εδώ, θα δείτε αυτό:

Τι θα συμβεί στα ασφαλιστικά ταμεία αν αδύναμοι να αντεπεξέλθουμε κλείσουμε όλοι τις επιχειρήσεις μας;

Αξιότιμη Υπουργέ κυρία Λούκα Κατσέλη,

Από το 1993 και για 17 συναπτά έτη, όλες ανεξαιρέτως οι παρελθούσες κυβερνήσεις και οι διατελέσαντες σε αυτές υπουργοί, είτε μας εμπαίζουν διαρκώς κωφεύοντας στα δίκαια αιτήματά μας, είτε απροκάλυπτα υποτιμούν τα επαγγελματικά μας προβλήματα.

Είναι γνωστό τοις πάσι το γεγονός ότι ως επαγγελματίες Μεσίτες πληρώνουμε υψηλούς φόρους και υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή λόγω έλλειψης ειδικού νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει διεξοδικά την λειτουργία του επαγγέλματός μας, άλλοι, ανεπάγγελτοι ή εταιροαπασχολούμενοι, ''μεσιτεύουν' μη νόμιμα σε περιουσιακές συναλλαγές και καρπώνονται αφορολόγητες αμοιβές χωρίς κανένας να μπορεί να τους αποτρέψει!

Προεκλογικά είχατε επιδείξει ευαισθησία στο πρόβλημά μας και για αυτό σας ζητάμε να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ένα Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει διεξοδικά την άσκηση του μεσιτικού επαγγέλματος, έστω και με ενδεχόμενα κενά που θα εντοπιστούν και θα ρυθμιστούν στη συνέχεια, αρκεί να κινείται στους εξής θεμελιώδεις άξονες προστασίας του επαγγέλματός μας:

-Στην ρητή απαγόρευση της παραμεσιτείας με επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών.

-Στην νομική κατοχύρωση της αμοιβής μας, ειδικά όταν είναι εγγράφως και αριθμητικά προσδιορισμένη, χωρίς να μπορούν τα δικαστήρια αυθαίρετα και αναιτιολόγητα να την μειώνουν.

-Στη θεσμοθέτηση της αποκλειστικής ανάθεσης μεσιτικής εντολής, με βασική υποχρέωση ο Μεσίτης που την λαμβάνει να δημοσιεύει την σχετική καταγραφή σε ειδική ιστοσελίδα και να δέχεται, στη συνέχεια, συνεργασία από τους υπόλοιπους νόμιμα διορισμένους αδειούχους συναδέλφους του.

-Στη θεσμοθέτηση πειθαρχικού συμβουλίου που θα μεριμνά για την ορθή τήρηση των Νόμων και του Κώδικα Δεοντολογίας από τους Μεσίτες.

Λυπούμαστε πραγματικά, αλλά η ιστορική ανεπάρκεια των κυβερνήσεων που πέρασαν σε συνδυασμό με την αναιμική και αποσπασματική προστασία που μας παρέχει η μέχρι σήμερα υφιστάμενη σχετική νομοθεσία, μας αναγκάζει να πιέσουμε με τον μόνο δραστικό τρόπο που μας απέμεινε, ήτοι με την αναβολή για δύο μήνες, αρχικά, της καταβολής των ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων στον ΟΑΕΕ που αφορούν τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουάριου, στην περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή προς συζήτηση το Νομοσχέδιο μέχρι τότε.

Με εκτίμηση:

(Με εκτίμηση,
Νίκος Ε. Μανομενίδης
Αντιπρόεδρος CEREAN
Μέλος Δ.Σ. ΟΜΑΣΕ)
Φωτογραφιες: απο Μεσιτικα Νεα.

9 σχόλια:

Mεσιτικά Νέα είπε...

Επρεπε δηλαδη να φτασει ο κομπος στο χτενι για να αρχισει η αφυπνιση?

Παντως συγχαρητηρια κυριε συναδελφε για τη πρωτοβουλια σου.

Γιάννης 345 είπε...

Και εσύ που είσαι στήν ΟΜΑΣΕ τί έκανες τόσο καιρό;
Τώρα σε πόνεσε;

Όχι ότι δέν πονάει καί μένα καί πολλούς άλλους, αλλά πές στούς "δικούς" σου να ξυπνήσουν ή να πάρουν δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάξτε να κάνετε ένα ξεσκαρτάρισμα στον κλάδο σας πρώτα και μετά ζητήστε κατοχυρώσεις και επαγελματικά δικαιώματα. Το 70% των μεσιτών στην αγορά ακινήτων είναι άσχτοι επαγγελματίες, δεν γνωρίζουν τα βασικά περί ιδιοκτησίας και απλά συνοδεύουν τους εν δυνάμει πελάτες τους για να δουν από κοντά κάποιο ακίνητο. Είναι κάποιοι οποίοι είδαν την άνοδο του κλάδου τα τελευταία χρόνια, και μεταπήδησαν από κάποιο άλλο εργασιακό καθεστώς ή ασκούσαν το μεσητικό επάγγελμα στον ελεύθερό τους χρόνο, εξασφαλίζοντας ένα επιπλέον εισόδημα.

Σας φαίνεται λογική η αμοιβή που ζητάτε για μια αγοραπωλησία σε αντιστοιχία με την προσπάθεια που απαιτείται και με τις υπηρεσίες που προσφέρετε; Είναι τυχαίο ότι όλοι ανεξαρτήτως σας θεωρούν ένα αναγκαίο "κόστος" στην όλη διαδικασία;

Για σκεφτείτε το . . .

Π.Κ. 210 είπε...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σας κ. Ανώνυμε.
Στα περισσότερο συνάδελφοι είναι άσχετοι.
Τη μεγαλήτερη ευθύνη όμως την έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις που δέν ασχολήθηκαν με τά παράσιτα της μεσιτείας και έδιναν άδειες ανεξέλεχτα.

Καί φυσικά οι μεσιτικοί "σύλλογοι" δέν φρόντισαν να κάνουν τίποτα!

MANOLIS είπε...

Το ξεσκαρτάρισμα θα γίνει Ανώνυμε μόνο άν υπάξει νομικό πλαίσιο λειτουργείας ενός επαγγέλματος.Και δεν είναι δικαιολογία οτι πρώτα οι μεσίτες να ξεσκαρταριστούν.Σκέψου ποιούς συμφέρει οτι υπάρχουν θολά πεδία,χύμα και φλου στίς δημόσιες δραστηριότητες? Γιατί πχ δεν έχει προχωρήσει τόσα χρόνια το Εθνικό Κτηματολόγιο και να είναι μια δικαστική απόφαση (με δύο ψευδομάρτυρες ισως)ισχυρότερη ενός συμβολαίου?

ΝΩΝΤΑΣ είπε...

Ανώνυμε,

Ο μεσίτης ΔΕΝ ένα αναγκαίο "κόστος"...

Ο επαγγελματίας Μεσίτης αποδεικνύεται επανηλειμένως απαραίτητος σε μία αγοραπωλησία ή ενοικίαση.

Και καλά γιά το κράτος. Οι μεσιτικοί σύλλογοι κ οργανώσεις γιατί έκαναν τίς πάπιες τόσα χρόνια;

Τώρα του ένοιξε?
Γιατί άραγε;

ΜΑΝΟΛΗΣ είπε...

Παράλογη "η αμοιβή που ζητάτε για μια αγοραπωλησία" Και "ένα αναγκαίο "κόστος" στην όλη διαδικασία" οι μεσίτες Ανώνυμε?.
Τελικά τούς μεσίτες τούς σεβόμαστε και τους μιλάμε ευγενικά μέχρι να τους "αποσπάσουμε" τις πληροφορίες για κάποιο ακίνητο? Το κόστος μεχρι να συλλεγούν,να δημοσιοποιηθούν οι πληροφορίες ή τις επισκέψεις μεχρι να ολοκληρωθεί "η όλη διαδικασία" τα υποψιαστήκατε ποτέ?

Αργυρώ Κουκουλά είπε...

Οι όψιμες έως παραπλανητικές επιφοιτήσεις μελών της ΟΜΑΣΕ, για διεκδικήσεις ΝΟΜΟΣΧΕΔΊΟΥ, εμένα τουλάχιστον μπορούν να μου προκαλέσουν μόνο σαρδόνια υπομειδιάματα κι αυτά εν τάχει όταν :

1ον : Το Νομοσχέδιο είναι πλέον δέσμευση του Υπουργείου και πρός τήν Ευρωπαϊκή Επιτροπή
και
2ον : Το κυρίαρχο είναι η Δημόσια Διαβούλευση που θα προηγηθεί του τελικου Νομοσχεδίου κι εδώ όλα τα μέλη τής ΟΜΑΣΕ κάνουν τίς πάπιες πίσω από τήν δήθεν αναγκαιότητα ενός ''βασικού'' Νομοσχεδίου που θα το τροποποιούν αενάως προκειμένου να δικαιολογήσουν την συνδικαλιστική τους παρουσία.

Παρατρεχάμενοι κατόπιν εορτής στην κυριολεξία!!!

Ανώνυμος είπε...

O ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ 'Η ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΡΕΜΜΥΔΟΦΑΓΟΣ 'Η ΚΑΝΕΝΑΣ ΖΗΛΟΦΘΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ!!!!!!!! ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟ ΜΑΝΟΜΕΝΙΔΗ,ΤΟΝ ΚΑΕΙ ΤΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΟΙ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ!!!!ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ,ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΤΑ 100 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΤΣΙ????????ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΣΙΤΕΙΑΣ,ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΤΣΟΥΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ????ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ...ΚΑΘΟΣΟΥΝ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΣΟΥ!!!!!!!ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΟΛΩΝΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΠΑΝΩ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ????????????ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ?????ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ?????ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΥΜΕΣΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΕΝΟΙΑΖΕ ΚΙ Η ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ Η ΚΛΙΚΑ ΣΑΣ?????ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΟΜΜΑΤΟΣ-ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΛΕΞΗ-ΡΗΜΑΞΑΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ!!!!!!!!!!ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΥΡΙΕΡ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ,ΕΝΩ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΛ.ΣΤΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΑΛΛΑ...ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ,ΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΜΩΣ,ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,ΟΠΟΥ ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΕΠ'ΑΥΤΟΥ...ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΧΕΣΤΗΚΕ!!!!!!!!ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ!!!!!!!!ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΓΙΑΝΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ...ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΤΑ -ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ {ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ,ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΛΠ.ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ....ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΟΜΩΣ..}