7 Φεβρουαρίου 2013

Χαράτσι ακόμη και σε ακίνητα χωρίς ρεύμα


 Παγίδες για φορολογουμένους που έχουν κλειστά, απούλητα, ξενοίκιαστα σπίτια, γραφεία, αποθήκες κ.λπ. κρύβει ο νέος φόρος που σχεδιάζεται να επιβληθεί ακόμα και σε όσους έχουν αναξιοποίητα ακίνητα! 

Ο νέος φόρος, σύμφωνα με το σενάριο που επικρατεί, θα επιβληθεί με χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ, το οποίο θα ισχύει ανά άτομο για το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του. Δηλαδή σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ενός σπιτιού από δύο συζύγους έκαστος θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ενώ ο φόρος θα επιβάλλεται στο κομμάτι της αντικειμενικής άξιας που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.
Μεγάλο πρόβλημα με τον νέο φόρο θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες αναξιοποίητων ακινήτων. Σήμερα απαλλάσσονται, ως γνωστόν, από το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ (χαράτσι Βενιζέλου) τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Ομως, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει τον νέο φόρο ακόμα και σε ακίνητα τα οποία είναι κλειστά και δεν παράγουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη, παρά μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις λόγω των τεκμηρίων. 
Αυτό σημαίνει ότι το 40%-50% των εμπορικών ακινήτων που απαλλάσσονται από το έκτακτο χαράτσι που επέβαλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επιβαρυνθεί από τον νέο φόρο, όπως επίσης το 50%-60% των γραφείων που είναι απούλητα ή ξενοίκιαστα, το 50% των αποθηκευτικών χώρων και το 20% των κατοικιών.
Στην «τσιμπίδα» θα πιαστούν και πάλι οι ιδιοκτήτες που, αν και δεν έχουν στην κυριότητά τους ένα ακίνητο, πληρώνουν δόσεις στεγαστικού δανείου. 
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 383.631 φορολογούμενοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, με το υπόλοιπο των οφειλών τους έναντι των τραπεζών μόνο να ανέρχεται στα περίπου 75 δισ. ευρώ. 
Το ερώτημα εδώ όμως είναι εάν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να επωμίζεται το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης, την ώρα που δεν έχει την πλήρη κυριότητα του ακινήτου, καθώς το σπίτι ανήκει και στην τράπεζα που αποπληρώνει το δάνειο.

Πρόσφατα ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης χαρακτήρισε κοινωνικά άδικη και νομικά οξύμωρη την ενδεχόμενη επέκταση της φορολόγησης ενός ακινήτου στο ποσό για το οποίο έχει ήδη γίνει εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης. «Επί παραδείγματι, ο ιδιοκτήτης ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ, που αποκτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό 60.000 ευρώ, καταβολή μετρητών 40.000 ευρώ και είναι προσημειωμένο ή υποθηκευμένο, θα πρέπει να επωμιστεί το φορολογικό βάρος που αντιστοιχεί μόνο στο ποσό των 40.000 ευρώ και όχι στο σύνολο της αξίας του ακινήτου» αναφέρει σε ερώτηση προς τον Γιάννη Στουρνάρα.
Σήμερα, στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής, θα εξεταστεί και το αφορολόγητο του νέου φόρου, που μάλλον κλειδώνει στα 50.000 ευρώ, κάτι που επιβεβαίωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπεύθυνος τομέα οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜ.ΑΡ. Δ. Χατζησωκράτης.

Ετσι, για διαμέρισμα 100 τ.μ. εξαετίας με αντικειμενική αξία 150.000 ευρώ το Νέο Ενιαίο Τέλος, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα περίπου 150 ευρώ. Αυτό σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση κατά 450 ευρώ σε σχέση με το χαράτσι της ΔΕΗ, που ήταν όμως έκτακτο τέλος, και επιβάρυνση 150 ευρώ σε σχέση με τον ΦΑΠ, που ήταν ο μόνιμος φόρος για τους ιδιοκτήτες.
Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για διαφορετική κλίμακα φορολόγησης των αγροτεμαχίων που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το σενάριο για τους συντελεστές περιλαμβάνει 0,1% για περιουσία έως 500.000 ευρώ, 0,3% για περιουσία από 500.000 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ και 0,5% για περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: